Вход

Забравих си паролата!

Latest topics
Гласувайте за форума
BgTopWeb.com - Класация на Българските топ сайтове

Оранжерия №222

Go down

Оранжерия №222

Писане by Мамеха Шанг on Сря Дек 29, 2010 10:41 pm


Третокурсниците също имаха своята малка спретната оранжерия, дори по-подредена от останалите. Повечето неща тук се отглеждаха в саксии и имаше много високи маси, а малко лехи.

_________________
avatar
Мамеха Шанг
Пр-тел по Билкология; рък-л на Рейвънклоу
Пр-тел по Билкология; рък-л на Рейвънклоу

Брой мнения : 125
Дата на регистрация : 27.11.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Оранжерия №222

Писане by Мамеха Шанг on Сря Дек 29, 2010 11:03 pm

След урока си с шестокурсниците Мамеха се чувстваше малко по добре, макар че дяволската п римка я беше попребила малко. В стремежа си да бъде по-екстремна и да представи по-голямо зрелище на учениците си се беше оставила твърде дълго на растението да я души и можеше да я убие. Не за пръв път рискуваше живота си за глупост и й доставяше удоволствие. Температурата все още я имаше и погледът й блуждаеше, но разсъдъкът й си беше съвсем на място. Само още един урок й оставаше за деня преди да може да се върне в спалнята си и да се лекува с бабини илачи - този с трути курс. Нямаше да е толкова тежко. Миналата седмица беше отменила урока си и с тях, но за разлика от този на четвърти курс, не можеше да слее материала за първите два урока. Просто бяха прекалено важни, за да ги претупа.
Когато учениците се събраха пред работните си маси, професорката плесна два пъти с ръце - знак за започване на часа.
- Здравейте, млади магьосници. - започна тя тихо. Вече съвсем си беше изгубила гласа, но въпреки слабостта му, алтовите нотки ясно личаха. - Аз съм проф. Шанг, вашата преподавателка по Билкология. Миналата седмица не можахме да се видим, защото бях много болна. Сега не се чувствам особено добре, но не можем да пропускаме повече. Като първа тема имаме "Червена мухоморка". Тя е важна и затова няма да я сливам със следващата, която ще е за зайчето грозде. Днес ще бъде максимално кратка и очаквам от вас сериозност. Другата седмица вече ще съм здрава и тогава ще вземем два урока в един.
Червената мухоморка е една добре позната гъба. - започна разказа си преподавателката. - Вие всички я познавате и сте я рисували като деца още преди да знаете как се казва и че е отровна. Това е може би най-популярната гъба в света.
Мамехо вдигна пръчката си нагоре и от тавана се спуснаха две табла с ботанически илюстрации на два вида гъби, които страшно много си приличаха. Едната имаше червена гугла, а другата жълтеникавооранжева, но лесно можеха да бъдат сбъркани в бързината.
- Са мо че не толкова популярна е двойничката ма мухоморката - булката, която е съвсем ядлива. Днешната задача е да се научите да ги различавате, както по свойства, така и по външен вид. Разгледайте добре рисунките. Те ще ви еориентират. По принцип червената мухоморка не е смъртоносна, а само причинява халюцинации, конкумирана в умерени количества. Затова сред мъгълите в момента е доста популярен заместител на дрогата. Защо обаче има толкова смъртни случаи? Много просто - прекалена консумация. Най-честата причина е сбъркването й с булката и ето как една гъбена каша може да убие гъбаря. В учебника ви пише всичко за гъбата подробно. Сега няма смисъл да ви го разказвам. Наистина важното е да се научите да различавате мухоморката от двойничката й. В магическите отвари ние използваме отровната гъба, но ако искаме да си сготвим, не е добър вариант да я използваме.
Мамеха взе една купчина кошници, сложени една в друга, и започна да ги раздава на третокурсниците. В тяха имаше по една бележка, на която бяха написани въпросите за домашно, и един чифт ръкавици.
- Искам всеки един от вас да напълни кошницата си с булки. Ако се справите, за вечеря на всеки от вас ще бъде поднесена гъбена супа.
Преподавателката погледа учениците си подканящо и те сами тръгнаха из оранжерията.

Домашна работа:

1. Опишете външният вид на червената мухоморка.
2. Защо се нарича "мухоморка?
3. Какви са ефектите след консумацията й?
4. Каква роля има мухоморкат ав историята?

_________________
avatar
Мамеха Шанг
Пр-тел по Билкология; рък-л на Рейвънклоу
Пр-тел по Билкология; рък-л на Рейвънклоу

Брой мнения : 125
Дата на регистрация : 27.11.2010

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите