Вход

Забравих си паролата!

Latest topics
Гласувайте за форума
BgTopWeb.com - Класация на Българските топ сайтове

Уроците на 4 курс

Go down

Уроците на 4 курс

Писане by Майла Беласивна on Пет Дек 17, 2010 6:09 pm


_________________

What hurts the most
Was being so close
And havin' so much to say
(To say)
And watchin' you walk away

And never knowin'
What could've been
And not seein' that lovin' you
Is what I was tryin' to do

Not seein' that lovin' you
That's what I was trying to do, ooo
avatar
Майла Беласивна
Преподавател по История на магията
Преподавател по История на магията

Брой мнения : 83
Дата на регистрация : 30.11.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Уроците на 4 курс

Писане by Майла Беласивна on Съб Дек 25, 2010 12:59 pm

От учителската стая,Майла отиде в кабинета по История на магията.Точно с влизането й в стаята би и звънеца за започване на час и класът внезапно стана тих,някои бяха разсеяни,други съсредоточени-явно защото им предстоеше поредна година с Историята на Магията .Както се бяха убедили от година на година учеха повече и по-сложни неща,което не бе особенно приятно.Поне така смятаха някои...
-Добър,ден ученици!Надявам се ваканцията ви да е минала добре,тъй като с вас се виждаме за първи път тази година.Надявам се и по другите предмети да сте добре,започваме с урока.


Таласъми – отношенията им с маговете

Според вярванията и поверията на много народи, таласъмът е зъл и невидим дух, който обитава мостове и изоставени сгради. В Славянската митология е познат под наименованието дракус. Според някои поверия, таласъмът може да приема облика на куче или котка.
През деня таласъмите се крият на тавана, в избата или в стопанските помещения на двора. В някои части на света таласъмите се възприемат като духове на неживи. Според тези вярвания, блуждаещите им души търсят покой и убежище и, когато намерят подходящ дом, те се заселват там и трудно могат да бъдат прогонени. Напротив, таласъмите правят всичко възможно да прогонят хората, в чиято къща са се заселили, като създават шум, издават стонове, и правят пакости.
Таласъмите са същества, които винаги са изявявали претенции за свобода и независимост. Повечето имат изключителни магически сили, но малко от тях ги използват и то най-често, за да си доставят някаква лична изгода.
Именно това е причината и за многото пререкания, които възникват между таласъмите и магьосниците. Докато съществата се опитват да достигнат повече власт и свобода, хората се опитват да ги ограничават и това често става повод за разпра, бунт, а често дори и цяла война. От край време маговете избягват да се срещат с таласъми, така, както и самите таласъми се опитват да избегнат сблъскването с магьосници. Изключенията са тези, които работят в "Гринготс".
Таласъмите са изключително злопаметни, но са склонни да се пазарят. Именно заради това Магьосническото общество ги приема официално през 1800 година, назначавайки таласъми за 'главни банкери'.
След като Майла им показа голям плакат на таласъм в Гринготс,обсужващ клиентите,тя направи кратка пауза.-Та,както се досеждате,сега ще изучаваме за раздел Таласъми.Материала никак не е сложен и образователен,тъй като тези от вас,които идват от магъоснически семейства,вече знаят за какво става въпрос.
-За домашно искам да ми напишете есе от десетина реда,на тема-"Какви са всечатленията ми за таласъмите и как да се отнасяме с тях".Това е свободни сте и лек ден!-след това учителката излезе от стаята.

_________________

What hurts the most
Was being so close
And havin' so much to say
(To say)
And watchin' you walk away

And never knowin'
What could've been
And not seein' that lovin' you
Is what I was tryin' to do

Not seein' that lovin' you
That's what I was trying to do, ooo
avatar
Майла Беласивна
Преподавател по История на магията
Преподавател по История на магията

Брой мнения : 83
Дата на регистрация : 30.11.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Уроците на 4 курс

Писане by Еърс Монфор on Съб Дек 25, 2010 3:01 pm

За Еърс нещата бяха прости - отиваш и побеждаваш, както си казваше тя всеки път преди да отвори вратата на нечий кабинет, когато вътре я очакваше преподавателката, чието лице ти е омръзнало до Бог знае коя степен. Двете думи обаче* бяха цяло надъхване към поредната стъпка, а именно четиридесет и пет минути в компанията на един учебник или пръчка, както и поредния нов урок.
Прегърнала с две ръчички книгата си по История на магията, заедно с едно перо и съвсем малка бутилчица мастило** дребната четвъртокурсничка вървеше по коридора на първия етаж с поглед тип Не-знам-къде-отивам-но-определено-не-изисква-внимание след поредната си обилна закуска, която се състоеше от чаша тиквен сок и любимият й шоколадов кейк. Учебната година едва беше започнала за пореден път, а силите на Лили направо излизаха от всякакви граници и в отчаян опит да се освободи от тях тя подскачаше насам-натам, като вземаше пътя към класната стая на зиг-заг.
Вече съвсем задъхана, но с приятна усмивка се приближи до един от прозорците на тихия и изоставен коридор. Навън Бялата приказка не спираше да сее красота и магия, колкото и пълно да бе с магията това място. Този вид обаче бе една много рядко срещана, която почти никой не осъзнаваше, нито разбираше. Повечето хора от училището нямаха време за часове безспирно мечтаене, а бързаха и бързаха без да осъзнават какво пропускат. Приказната картина се рисуваше и рисуваше с дни; малките балеринки с перелинки правеха пируетите си с финес преди да станат част от хилядите и може би милионите снежинки, покрили зеленикавата трева. Дърветата пък бяха пусти и утихнали, нямаше ги пойните птички, но бяха още по-прекрасни; те винаги бяха уникални. А утрините.. червеникави ириси, които се спускаха внимателно покрай земята и обагряха хоризонта.
Въздъхна.
Трябваше да прекрати безцелните си мисли и да се появи пред новата преподавателка, а именно Майла Беласивна. Невинният й детски поглед унесено се отметнаха от досегашната си поза и обходиха пътеката до кабинета.

**

- Добър ден ученици! - минута по-късно поздравяваше професорката с пристъпването си в класа. Точно в този момент малката Еър обръщаше цялата си чанта, която носеше със себе си в търсене на материал за писане, а именно пергамент.
Урокът започна, а учителката замахна вяло с пръчката си. Целият текст изникна с лекота на дъската.
Туп. Тряс.
Всички погледи на присъстващите четвъртокурсници се насочиха към данданията, докато професорката, прекалено вживена и съсредоточена в приказката си не успя да забележи строшените бутилки мастило, а струйките в червен, зелен и черен цвят се сливаха в едно, засъхвайки на чистия под.
- За домашно искам да ми напишете есе от десетина реда на тема "Какви са всечатленията ми за таласъмите и как да се отнасяме с тях". - тя се обърна към учениците си. Тогава присви поглед право в посока на Лили, но за късмет се усмихна мило. - Няма проблем мила. - каза тя, докато останалите си прибираха нещата. - Ще го почистя веднага. - още един замах и създанената мръсотия си отиде, а празните шишенца си стояха непокътнати и здрави на чина на хафълпафката.
Всичко е добре, когато свършва добре, нали?

* Попринцип изразът е "Дойдох, видях, победих", но Еърс едва ли би се хвърляла в толкова безинтересни и скучни точности.
** Буквално много малка, поради факта, че хафълпафката често чупеше мастилниците си по невнимание.
avatar
Еърс Монфор
Хафълпаф, Четвърти курс
Хафълпаф, Четвърти курс

Брой мнения : 17
Дата на регистрация : 15.12.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Уроците на 4 курс

Писане by ???? on Съб Дек 25, 2010 5:13 pm

История на магията беше един от любимите ми предмети, тъй като родителите ми нямаха навика да говорят за магьосническия свят, от който всъщност произлизаха, аз се явавах нещо като гост в магьосническия свят и нямах търпение да разбера колкото е възможно повече за него.
Митологията, която беше пряко свързана с предмета ми беше страст още от малък и когато дойдох в "Хогуортс" и се запознах със същината на предмета се запалих още повече по нея.

Бях един от първите, влезли в кабинета, просто защото мразех да закъснявам, смятах го за липса на добро възпитание, а и това ми печелеше черни точни пред преподавателите. Заех любимото си място, на последната дървена маса в най - затънтения ъгъл на кабинета, място, което беше се превърнало в моя запазена марка вече четвърта година и то по абсолютно всички предмети. Позволяваше ми да наблюдвам всичко и всички, без да им предоставям съответната възможност да ми отвърнат със същото. Рядко се случваше преподавателите да ме изпитат, за сметка на това пък прекалено често бъркаха името ми или просто не си го спомняха.

Префесор Беласивна беше кратка в увода към днешния урок и го преподаде бързо и увлекателно. Имеше някой неща, които не ми бяха известни за таласъмите и които научих днес.

В края на часа прибрах учебниците си, няколко минути преди да ни освободят, за да не губя време след като бие звънеца. След като това се случи, звънеца, оповестяващ приключването на часа би, си взех нещата и напуснах кабинета.

????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Уроците на 4 курс

Писане by Майла Беласивна on Чет Яну 06, 2011 10:00 am

Втори урок

Таласъмски бунтовеТаласъмите, както знаете, са дребни, зли същества, които винаги са претендирали за независимост и свобода. През вековете, когато магьосниците се опитвали да поробят таласъмите и да ги подчинят на влатта си се разразявали бунтове, известни като: Кървавите вековни таласъмски бунтове или само Кървавите бунтове, защото тогава загинали десетки магьосници, а магическия свят бил в криза.
Таласъмите вдигали бунтове за всяко най-малко нещо, като много пъти и побеждавали и хората се принуждавали да им дадат каквото искат.
Първият таласъмски бунт избухва през 1123 година, когато магьосниците започват да взимат таласъми за домашни духчета и ги карали да чистят и да се подчиняват на заповеди.Естествено, такова унижение било непростимо за злите същества и те никога не го забравили и дори го използвали, като оправдание за следащите бунтове,
Друг известен бунт е този, при който магьосниците се опитали да сложат ръка на Гринготс, но не успели и се наложило да предадат цялата власт в таласъмски ръце. Този бунт не бил кървав или боен, ами по-скоро стачков. Таласъмите затворили и отказвали да работят, ако не се изпълнят условията им. Накрая магьосниците били принудени да отсъпят, преди целият магьоснически свят да изпадне във финансова криза.
Таласъмите били причина за сериозни кризи в магическия свят и при прилагането на закона за ограничение на човекоподобните същества. Това забранявало на таласъмите да използват магически пръчки и те много се обидили и нападнали Министерството на Магията.
Въпреки всичките си бунтове и войни, безспорно най-известна е войната между две таласъмски племена. През 1492 във Фландрия се разразила жестока битка между Шамбелан І и Вермандоа - съседни владетели. Причината била Елира, дъщерята на Шамбелан. Елира била страстна почитателка на лова и при един такъв навлязла в горите от територията на Вермандоа. Късмет или не, но щерката попаднала на самия владетел, който като я видял се влюбил в нея и я отвлякъл. Отказал на молбите на Шамбелан да я върне и в крайна сметка се стигнало до военни действия, в които Вермандоа загубил не само новата си изгора, но и собствения си живот. В битката загинали хиляди таласъми, което се отразило изключително много на цялостното им представяне в Магьосническия свят.

Домашно:Есе на тема "Таласъмските бунтове"-да разкажете за бунтовете от урока.

_________________

What hurts the most
Was being so close
And havin' so much to say
(To say)
And watchin' you walk away

And never knowin'
What could've been
And not seein' that lovin' you
Is what I was tryin' to do

Not seein' that lovin' you
That's what I was trying to do, ooo
avatar
Майла Беласивна
Преподавател по История на магията
Преподавател по История на магията

Брой мнения : 83
Дата на регистрация : 30.11.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Уроците на 4 курс

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите