Вход

Забравих си паролата!

Latest topics
Гласувайте за форума
BgTopWeb.com - Класация на Българските топ сайтове

Оранжерия №101

Go down

Оранжерия №101

Писане by Мамеха Шанг on Пет Дек 17, 2010 1:12 pm


В голяма слънчева оранжерия се провеждаха часовете на второкурсниците. Тук бяха събрани растения с не много силни магически свойства, но важни за изпълнението на различни магии от по-прост тип. За разлика от тези в оранжерията на първи курс, билките тук не се шегуваха като кактус тарикатикусите и далеч не бяха смешни.

_________________
avatar
Мамеха Шанг
Пр-тел по Билкология; рък-л на Рейвънклоу
Пр-тел по Билкология; рък-л на Рейвънклоу

Брой мнения : 125
Дата на регистрация : 27.11.2010

Върнете се в началото Go down

Re: Оранжерия №101

Писане by Мамеха Шанг on Пон Дек 20, 2010 9:59 pm

Селд като беше приключила с урока на първи курс Мамеха имаше малко време за отдих, което всъщност се оказа твърде кратко. Съвсем не можа да си почине, защото оранжериите, в които се провеждаха двата часа се намираха на невероятно голямо разстояние една от друга. За тази подробност обаче професорката можеше да се сърди единствено на себе си. Тя беше проектирала разпределението на растенията по парниците според своя си класификация и ред, които съвсем не съвпадаха с учебните курсове на "Хогуортс".
Когато се добра до стъклената къщурка, второкурсниците вече чакаха. Началото на часа не беше дошло, но по-опитните ученици се бяха събрали предварително, за да свършат навреме без да се мотаят. Преподавателката влезе в оранжерията и с малко усилия накара децата да запазят тишина. Първият й урок с тях се очертаваше да мине спокойно. Все още не я познаваха и опипваха почвата преди да се опитват да си покзват рогата. Професорката беше изморена от недоспиването и цалото присаждане на мандрагори с най-малките. Не предполагаше, че преподаването може да е толкова трудоемка задача. Затова извади магическата си пръчка и накара клоните на едно от растящите в оранжерията дървета да пораснат с неимоверна скорост и да направят удобно плетено столче точно по неин размер. Тя се настани в него с грациозно движение и се обърна към учениците, които я гледаха с интерес, все едно беше някакво животно в зоопарка:
- Добър ден на всички. - поздрави тя и замахна с магическата си пръчка, от която се появиха малки искрички. - Както може би сте прочели в програмите си, аз съм проф. Шанг и ще ви преподавам по Билкология тази година, а ако продължа да съм част от екипа на училището - и в следващите. Най-напред искам да ви се извиня за това, че седя, но се изморих, а и сегашният ни урок не изисква аз да правя нещо различно от говорене. Вместо да преговаряме материала от предишната година, днес ще се занимаем с ново растение. За мен е безсмислено да повтаряме едно и също до пръсване. Правили сте изпит, издържали сте го. За мен това е достатъчно доказателство, че си знаете стария материал.
Преподавателката отново замахна с магическата си пръчка и погледна към една масичка със саксии, казвайки:
- Акцио, беладона!
Едно от растенията се раздвижи и подскочи от масата и кацна в ръката на Мамеха. Беше не много високо и си личеше, че е още малък екземпляр. Листата му бяха зелени и обли, цветовете - лилавеещи и камбановидни. Тук-таме се срещаше по някое зелено или тъмнолилаво сферично плодче.
- Днес ще изучаваме ето това растение. - обяви Шанг и накара саксията сама да обиколи стаята, така че да се покаже на всички ученици. - Името му е беладона, или както е по-популярно - лудо биле. С право нашите предци, древните гърци, са нарекли растението на своята трета мория - Атропа, която отговаря за живота на хората. То е толкова силно отровно, че не е препоръчително дори да го доближавате до устите си. Предполагам обаче, че не сте малки деца и можете да изчувате нещо без да го опитате на вкус.
От учебника и атласа може да научите повече за устройството на растението и приложението. За това как се използва в магията, ще ви кажа само няколко думи, защото задачата ви днес ще отнеме повечко време. В миналото е била доста разпространена идеята за пиене на някакъв тип настойка от беладона от жреците на известна римска богиня, но днес това не се практикува. Главно се използва за заклинания, свързани с водата.
Стига толкова суха теория. Дори да знаете всичко на хартия, трябва да можеште да го прилагате на практика. Това ще се опитам да ви покажа, докато съм ви преподавателка. Задачата ви днес е да намерите из цялата оранжерия, скрити между другите растения, по един стрък беладона, да го изкорените и да го поставите в една празна саксия. Такива има доста до масата с градинарските принадлежности. Заданието за домашно можете да намерите на лист, залепен от едната страна на саксията. Приятна работа!

Въпроси за домашна работа:


1. Опишете приложението на беладоната в лечението на заболявания по немагически начини
2. Какви особености забелязвате в устройството на растението (използвайте атласа)?

_________________
avatar
Мамеха Шанг
Пр-тел по Билкология; рък-л на Рейвънклоу
Пр-тел по Билкология; рък-л на Рейвънклоу

Брой мнения : 125
Дата на регистрация : 27.11.2010

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите